Кредитите до заплата имат както почитатели, така и критици. При всяко положение обаче, ако обмисляте бърз кредит до заплата, трябва да се информирате. Какво точно представляват кредитите до заплата и какви предимства биха могли да имат те?

Какво е кредит до заплата?

Обикновено бързите кредити до заплата са заеми на малка стойност (до 1000 лв.), които трябва да се изплатят бързо и най-често до следващата Ви заплата. Тези кредити са подходящи за хора, които са в нестабилно финансово положение, имат слаба кредитна оценка и които спешно се нуждаят от пари.

Какви са предимствата кредитите до заплата

Може да ги получите лесно

Най-голямото преимущество на бързите кредити до заплата е че са леснодостъпни. Всъщност, в голямата част от фирмите за бързи кредити ще получите парите си веднага след като подпишете договор, а отговор ще получите до 30 минути от попълване на бланките за кандидатстване. Някои фирми са достъпни по 24 часа, 7 дни в седмицата – може да кандидатствате онлайн.

За разлика от традиционните заеми, при които се изисква време за кандидатстване и одобрение, при бързите кредити до заплата този процес може да отнеме 10 минути.

Имат по-малко изисквания сравнено с другите видове кредити

Традиционните кредитори, като банките, изискват вашето ЕГН, лична карта, доказателство за доход, кредитна проверка. Всичко това е за да се уверят че имате възможността да върнете заема. За разлика от тях, бързите кредити имат по-малко изисквания за кандидатстване.

За тях трябва да:

  • Бъдете на 18 години или повече;
  • Да сте жител на България;
  • Да имате лична карта;
  • Мобилен телефон и мейл;
  • Да имате активна банкова сметка.

Въпреки че имат по-малко изисквания, което прави достъпа до пари по-лесен, някои от тях имат и допълнителни изисквания.

Не проверяват кредитите ви

За разлика от традиционните заеми, където трябва да имате добра кредитна оценка, то при кредитите до заплата няма да бъде разглеждана вашата кредитна история и рейтинг. Това означава, че такива кредити няма да наранят кредитния ви рейтинг с няколко точки.

Те са необезпечени заеми

За разлика от традиционния заем за автомобил или ипотека, кредитите до заплата не са обезпечени от лична собственост. Това означава, че кредиторът не може да изземе имота ви при неплащане.

Въпреки че, кредитите до заплата не са обезпечени, ако не успеете да погасите заема си в срок, сумата по договор ще се увеличи и най-вероятно ще трябва да прехвърлите заема си към колекторска компания. Това от своя страна ще доведе до съдебно дело, а просрочието ще бъде отразено и в ЦКР, което ще намали шансовете ви за одобрение от други кредитни институции в бъдеще.

Заключение

Когато сте притиснати от сметки, битови нужди или извънредни разходи, е изкушаващо да попълните петминутно заявление, за да получите нужните пари чрез заем изключително бързо. Бързите кредити до заплата имат някои преимущества, но все пак е важно да проучите добре какво вземате, с каква лихва, кога ще трябва да го върнете и изобщо всички условия. Така си гарантирате, че ще си осигурите спокойствие не само вземайки сумата, ами и връщайки  я.